Τήνος

Με κεντρική θέση στις Κυκλάδες, εξαιρετική ακτοπλοϊκή σύνδεση, καλλιτεχνικό χαρακτήρα, αυθεντική ταυτότητα, διατηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς. Σε προκαλεί να την εξερευνήσεις, αποκαλύπτοντας με φειδώ τα μυστικά της. Δεν έχει φίλους, μόνο εραστές.

Γιατί στην Τήνο

Ιστορία Πρόσβαση

Η Τήνος, με κεντρική θέση στο πανευρωπαϊκά περιζήτητο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, διαθέτει την καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα δύο λιμάνια της Αττικής τον Πειραιά και τη Ραφήνα - μόλις 15 λεπτά από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Είναι προστατευμένη από την επενδυτική και οικιστική επίθεση που δέχθηκαν πολλά νησιά στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 και διαθέτει αρκετά χωριά, πραγματικά στολίδια. Με ποικιλία τοπίου και εξαίρετη αρχιτεκτονική παράδοση, αποδείχθηκε μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες κτηματικές αγορές, όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά και πανευρωπαϊκά.

Η Τήνος αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών, αλλά και μόνιμης κατοικίας για όλο το χρόνο, λόγω του ήπιου κλίματος, της μεγάλης ηλιοφάνειας, των εξαίρετων παραλιών και της ισορροπημένης τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα πρόκειται για ένα νησί που παραμένει «ζωντανό» όλο το χρόνο, αφού έχει σημαντικό μόνιμο πληθυσμό (περίπου 10.000 κατοίκους) και διατηρεί άριστα την ενδιαφέρουσα παράδοσή του με ξακουστά πανηγύρια στα ξωκκλήσια, την ιδιαίτερη κουζίνα και τους πολύ φιλόξενους κατοίκους του.

Ένα προσιτό νησί με μοναδική προοπτική ανάπτυξης.

Πρόκειται για το τρίτο σε έκταση νησί του Νομού Κυκλάδων (194,26 τ.χλμ.). Αποτελεί επαρχία του Νομού Κυκλάδων με πρωτεύουσα την Τήνο ή Χώρα. Το νησί αποτελείται από δύο Δήμους (Τήνου και Εξωμβούργου) και μία Κοινότητα (Πανόρμου).

Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «Οφιούσα» και «Υδρούσα», που σημαίνει αφθονία σε φίδια και νερά, αντίστοιχα. Η λέξη Τήνος έχει φοινικική ρίζα. Το νησί ακμάζει κατά την Μεσοκυκλαδική εποχή, όπως δείχνουν τα ευρήματα των ανασκαφών.

Γραπτή αναφορά από ιστορικό συναντάμε κατά τους Περσικούς Πολέμους. Η Τήνος κυριεύεται από τους Πέρσες το 480π.Χ.. Κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, όμως, ο Τήνιος ναύαρχος Παναίτιος αυτομολεί και ειδοποιεί τους Έλληνες για τις προθέσεις των Περσών. Γι’ αυτήν την υπηρεσία του, γράφτηκε και το όνομα της Τήνου μαζί με τα ονόματα των άλλων ελληνικών πόλεων στον Τρίποδα που αφιέρωσαν οι Έλληνες στους Δελφούς μετά τη νίκη τους κατά των Περσών. Η ιστορία της Τήνου συνεχίζεται, και μετά τους Περσικούς Πολέμους γίνεται μέλος της Α’ και Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Κατόπιν το νησί παρακμάζει και περνάει διαδοχικά στην κυριαρχία των Μακεδόνων και αργότερα των Ρωμαίων. Κατά τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους παρουσίασε ανθηρή οικονομία. Πολλές φορές αντιμετώπισε ληστρικές επιθέσεις Σαρακηνών. Το 1207 μ.Χ. περνά στην εξουσία των Ενετών που κράτησε πάνω από 500 χρόνια. Την περίοδο αυτή η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται μέσα στο κάστρο της Σάντα Έλενας στον ορεινό όγκο του Εξωμβούργου, σχεδόν στο κέντρο του νησιού μακριά από τις παραλίες, για δύσκολη πρόσβαση των εχθρών.

Στην κυριαρχία των Τούρκων, η Τήνος πέφτει το 1715 μ. Χ.. Το νησί κυβερνιόταν από ντόπιους δημογέροντες με ένα Τούρκο Καδή και έναν Αγά. Με την έναρξη της Επανάστασης το νησί πρωτοστατεί στον Αγώνα και είναι από τα πρώτα νησιά που απελευθερώνονται. Στη νεότερη ιστορία το νησί συνδέθηκε με την εύρεση της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και αποτέλεσε τόπο προσκυνήματος. Η Τήνος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά. Σ’ αυτό συντελούν το εξαιρετικό κυκλαδίτικο τοπίο, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και οι δεκάδες παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού. Μακρόχρονη επίσης είναι η παράδοση του νησιού στη μαρμαροτεχνία, δείγματα της οποίας βλέπει κανείς παντού. Περίφημοι και πολυφωτογραφημένοι είναι οι περιστεριώνες, «σπαρμένοι» σε όλο το νησί, και τα εκατοντάδες μικρά εκκλησάκια.

Το νησί συνδέεται καθημερινά με τα λιμάνια του Πειραιά και τις Ραφήνας.

Στο www.openseas.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες δρομολογίων.

Τηλέφωνα Λιμεναρχείων:

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τον καιρό στην Τήνο σε όλα τα παγκόσμιας κάλυψης μετεορολογικά site. Εμείς από την πλευρά μας θα σας προτείναμε τα πιο εξειδικευμένα:

Loading...